golf

Water drinken

08-07-2021
In dranken is er zóveel keus. Maar de basis is simpel: water is de beste dorstlesser. Sap, diksap, limonade en frisdrank kun je beter niet geven. Wil je dat toch? Doe het dan niet vaker dan één keer per week.
Hoeveel moet mijn kind drinken?
Elke dag heeft je kind afhankelijk van zijn of haar leeftijd voldoende drinken nodig.
0 jaar - 3 jaar         1 liter inclusief melk waarvan 2 bekers melk per dag.
4 jaar - 8 jaar         1 tot 1,5 liter per dag waarvan 300 ml melkproducten.
9 jaar - 13 jaar        1 tot 1,5 liter per dag waarvan 400 ml melkproducten
 
Water en lichte thee zijn de beste dorstlesser
Water bevat geen calorieën en heeft een neutrale smaak, waardoor je kind niet aan een zoete smaak went. Begin dus al op vroege leeftijd met het aanbieden van water.  Een kopje met water. Eventueel aangelengde thee is een lekker alternatief.
 
Sap, diksap, limonade en frisdrank: geef ze niet
In frisdrank en in sap zit veel suiker. Wel vier suikerklontjes per glas. Ook limonadesiroop en diksap zijn erg zoet. In light-frisdrank zit geen suiker, maar het zorgt er alsnog voor dat je kind went aan een zoete smaak. Bovendien tast het zuur in (light) frisdrank het tandglazuur aan. Jonge kinderen hebben geen ruimte voor dranken die alleen maar calorieën leveren. En voor fruit geldt: eten is veel beter dan drinken!
Kijk eens op www.voedingscentrum om te zien hoeveel suiker er in de bekende pakjes drinken zitten die vaak mee naar school gaan. Enkele voorbeelden:
Een pakje sinaasappelsap            4,5 suikerklontjes
Een pakje appelsap                        5 suikerklontjes
Een pakje Taksi                                4 suikerklontjes
Een pakje Wicky                              3,5 suikerklontjes
Een pakje chocomel                       6 suikerklontjes
 
Afspraken maken
Af en toe een zoete drank geven of nemen is geen probleem, maar maak er duidelijke afspraken over. Geef bijvoorbeeld op een vast moment één zoet drankje, zoals op zaterdag of zondag. Zo went je kind er ook aan dat op andere momenten water en thee de standaard zijn. 
 
Twee tips om je kind met plezier water te laten drinken
Maak het water bijzonder. Serveer het in een kan met muntblaadjes of een schijfje citroen. Je kunt water ook in een mooie beker schenken en versieren met een schijfje sinaasappel, komkommer, een leuk rietje of fleurig parasolletje. Maar omdat de zuren uit fruit niet goed zijn voor het gebit van je kind, kun je water met fruit erin beter niet al te vaak geven. Een paar stukjes fruit is genoeg. Geef een kopje lichte thee met een speciaal smaakje. Je kunt het extra leuk maken door het te schenken uit een mooie pot of er een theefeestje van te maken. Geef steeds groene of zwarte thee met andere smaken. En experimenteer eens met speciale soorten thee. Koop de theekruiden los in een speciaalzaak en meng er op los! Maar ook de 'gewone' zakjes thee zijn eenvoudig bijzonder te maken. Wat denk je van sinaasappelthee met een kaneelstaafje en een schijfje citroen of groene thee met verse munt? Je kunt ook op de Engelse toer gaan en warme halfvolle melk toevoegen.
 
Is je kind gewend aan zoete drankjes en wil je hem aanleren om water te drinken? Laat je kind langzaam wennen aan een minder zoete smaak. Verdun sap of siroop met steeds meer water. Wil hij geen water? Geef het de tijd en blijf proberen.
 
Belang van water drinken
Kinderen hebben kleine waterreserves omdat ze kleinere lichamen hebben. Daarnaast verbranden ze water vaak sneller dan volwassenen en het kan daarom lastig zijn voor een kind om voldoende vocht in het lichaam te hebben en te houden. Kinderen hebben ook moeite met het herkennen van de eerste tekenen van uitdroging en weten vaak niet precies hoe belangrijk het drinken van water is voor de werking van hun lichaam. Kinderen zijn vaak een stuk actiever dan volwassenen, en met al dat rondrennen en springen schiet het drinken van water er wel een bij in. Daarom moeten wij als volwassenen actie ondernemen!
Lichte uitdroging kan ervoor zorgen dat een kind moe wordt; het kan leiden tot een gebrek aan concentratie en daarmee een algehele mentale achteruitgang.
 
Op De Stroom
Wij bieden kinderen de hele dag water aan. In elke groep is een wastafel waarbij een beker staat. Zij kunnen de hele dag beschikken over water.
Bij de jongste kinderen drinken we tijdens de ochtendpauze water i.p.v. een pakje drinken. Om dat extra feestelijk te maken heeft ieder kind een eigen beker met de naam erop.
 

Ouders aan het woord

"Als vader van een kind met ADHD voel ik mij gesteund door de leerkrachten die actief meedenken in oplossingen in plaats van problemen"
- David -