golf

Zorgen voor dieren; 10 redenen om een huisdier te nemen

16-04-2021
Wat is er nu leuker om voor je kinderen aan te schaffen als een eigen huisdier. Kinderen vragen er zelf om of je ziet de voordelen voor je kind van het opgroeien met een huisdier. Wil je kind niets liever dan een hond, kat, konijn of goudvis, maar twijfel jij nog? Hier 10 redenen waarom een huisdier goed is voor je kind.
1. Verantwoordelijkheidsgevoel
Door voor een dier te zorgen, ontwikkelen kinderen een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Een dier is tenslotte helemaal afhankelijk van degene die voor hem zorgt. Hij moet elke dag eten en water, wandelen of regelmatig een schoon hok of kom. Uiteraard is het wel de bedoeling dat je kind echt meehelpt en leert om hier zelf aan te denken. Maak dus duidelijk afspraken. Voor je het weet, ben jij de enige die de wekelijks een stinkend hok staat leeg te scheppen.

2. Zelfvertrouwen
Voor een dier zorgen en zien dat het daardoor goed met hem gaat, geeft kinderen een prettig gevoel. Ze worden hier zekerder van en dat is weer goed voor hun zelfvertrouwen. Dit geldt net zo goed voor de verzorging van een goudvis of wat guppies als voor welk ander dier dan ook.

3. Minder kans op allergie en astma
Kinderen die opgroeien met huisdieren schijnen minder kans te hebben om allergieën of astma te ontwikkelen.  Uit onderzoek is bovendien gebleken dat het goed is voor kinderen om in hun eerste jaar dieren om zich heen te hebben thuis; dit zou het immuunsysteem versterken.

4. Beweging
Vind je het belangrijk om regelmatig met het gezin een frisse neus te halen; dan past een hond goed bij jullie gezin. Een hond heeft veel beweging nodig en dat betekent elke dag een paar keer wandelen en liefst naar het bos of park. Plus; achter de bal aanrennen is niet alleen goed voor het dier, maar ook voor je kind. Denk er wel goed over na of jullie hier ook echt de tijd voor hebben; werk je hele dagen en gaat je kind naar de naschoolse opvang, dan kun je beter voor een ander huisdier kiezen.

5. Onvoorwaardelijke liefde
Dieren houden onvoorwaardelijk van je. Dit voelen kinderen ook. Is er wat gebeurt op school of zit je kind om een andere reden niet lekker in zijn vel; Bello of Grijsje zullen even enthousiast op zijn knuffels reageren. Bovendien troosten dieren zonder goedbedoelde adviezen en daar heeft iedereen wel eens behoefte aan.

6. Minder stress
Huisdieren zijn een goede remedie tegen stress. Uit onderzoek is gebleken dat aaien zo ontspannend werkt, dat hierdoor de stress gerelateerde hormonen in het bloed afnemen en je bloeddruk daalt. En dat geldt ongetwijfeld ook voor kinderen.

7. Lesje oorzaak en gevolg
Door het hebben van een huisdier leert een kind wat de gevolgen zijn als je iets wel of juist niet doet. Speel je met je hond; dan wordt hij blij. Verschoon je het hok van de hamster niet; dan gaat het stinken. Geef je de vis geen eten; dan …

8. Opruimen
Ook leert je kind wat het gevolg is van het laten slingeren van spullen. Schoenen of speelgoed midden in de kamer op de grond? Grote kans dat de hond of kat ermee gaan spelen en het stuk gaat. En je kind z'n spullen volgende keer wel meteen opruimt!

9. Vuilnisbak en stofzuiger
Laat je kind regelmatig een spoor van chips na en kan je na het eten de vloer steeds weer schoonmaken; neem een hond en je hebt nergens meer last van. En gooi je regelmatig groente of fruit weg omdat het niet meer lekker is; dan is een konijn of cavia misschien wat voor jullie.

10. Speelkameraadje
Een huisdier is de ideale vriend voor je kind. Hij is er altijd als je zin hebt om te spelen, hij is nooit chagrijnig en hij vindt het altijd leuk om iets met je te doen. Ook als niemand anders zin heeft om met je te spelen.
 
Meer informatie over het houden van huisdieren is te vinden op de website van het landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren; www.licg.nl
 

Ouders aan het woord

"Goede school vol in ontwikkeling. Nieuwste vorm van onderwijs echt een school voor de toekomst"
- Dennis -